Waarom Beauty and Joy of Computing? 11 redenen om BJOC-nl te gebruiken in het VO

Wij krijgen regelmatig de vraag, waarom zou je the beauty and joy of computing inzetten? Om die reden hebben wij de 11 belangrijkste redenen opgesomd. BJOC-NL is (natuurlijk!) gratis te gebruiken.

In de cursus maak je programma’s met behulp van de Snap!-programmeertaal. Je leert programmeren door te doen. Je ziet snel vorderingen en je leert de krachtigste concepten uit de informatica. Ook leer je om je creatief denkvermogen te gebruiken. Daarnaast denk je na over de maatschappelijke gevolgen van informatica.

11 redenen waarom the beauty and joy of computing?

 1. BJOC-NL is in het Nederlands gemaakt en daarmee leer je ook programmeren in het Nederlandstalig! Hiervoor gebruiken wij de Snap!-programmeertaal.
 2. BJOC-NL leer je zoals al gezegd in het Nederlands en je leert alle belangrijke concepten van het programmeren
 3. BJOC-NL heeft veel praktijkgerichte labs die je kunt gebruiken om te leren.
 4. De praktijk komt terug in het lesmateriaal, waardoor de contexten snel begrepen worden
 5. BJOC-NL is gericht op creativiteit evenals design thinking
 6. Informatica en programmeren zijn essentiële vaardigheden in de 21e eeuw. Daarom benadrukt BJOC-NL de gelijkheid en betrekt alle leerlingen en docenten in het materiaal. 
 7. Veel opdrachten kunnen in tweetallen gedaan worden want samen programmeren zit ingebakken in het materiaal
 8. BJOC-NL is gericht op samenwerken daarnaast ook op samen leren
 9. Met BJOC-NL onderzoeken we complexe concepten zoals het Google Search algortime en Big Data
 10. BJOC-NL is gratis te gebruiken en kent geen verdienmodel! Omdat we vinden dat iedereen moet kunnen leren programmeren
 11. BJC komt uit Amerika en is door wetenschappers van het gerenomeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkeld.

BJOC-NL in de praktijk

In les 3 van hoofdstuk 1 maken leerlingen verschillende molens zoals hieronder te zien. Dit geeft aan hoeveel creativiteit er in de opdrachten is gestoken. Leerlingen werken graag door in hun vrije tijd! Hieroner een aantal molentjes die leerlingen tijdens les drie weten te maken.

Hieronder zie je een voorbeeld van een Snap!-codeblok. Door hiermeer te leren programmeren maakt een leerling minder (tik)fouten en is codeblokken zijn bijzonder vriendelijk voor leerlingen met dyslexie. Hieronder een voorbeeld van bovengenoemde Molens. Zie je ‘experimenteer met deze input’? Daar worden leerlingen expliciet uitgedaagd.

Blok interface van Snap!
Blokinterface van Snap!.

BJOC-NL sluit eveneens goed aan op onze visie op Digitale Geletterdheid. Waarom? Omdat het materiaal gratis te gebruiken is. Er is een grote internationale gebruikersgroep is. En belangrijk, het daagt uit op meer dan alleen techniek. Deze drie elementen zorgen ervoor dat het een sterke en creatieve invulling van Digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs.

En nu?

Tijdens i&i-online is er een opname gemaakt van de eerste online workshop BJOC. Daarnaast hebben wij op het forum ruimte voor vraag/antwoord. Leren door te doen; dus klik door BJOC.nl om aan de slag te gaan! En nu? Leren door te doen, om die reden zou je kunnen starten met hoofdstuk 1.

BJOC-NL heeft ook verdiepende en optionele projecten, je treft ze hieronder. Leerlingen zoeken soms zelf verdieping waardoor ze in ieder hoofdstuk iets kunnen vinden. Ook leerlingen die hulp nodig hebben bij het vinden van de uitdagen kun je helpen met deze verdiepende opdrachten.

Meet The Author