Beginnershandleiding sociale-mediaverificatie

Hoe kunnen we weten of de berichten, artikelen en beweringen die we op het internet en sociale mediasites zien, waar zijn?
Online samenzweringen en opzettelijk misleidende, partijdige inhoud zijn per slot van rekening serieuze zaken.
Bij Bellingcat onderzoeken ze desinformatie in alle vormen.
Dat is nodig, want zelfs de meest logische en slimme denkers worden soms overtuigd door beweringen die volledig onwaar zijn. In sommige gevallen kan de impact ernstig zijn.

Op de QAnoncasualties, bijvoorbeeld, delen radeloze gebruikers verhalen over mensen uit hun naaste omgeving die in de QAnon-complottheorie zijn getrapt. Maar het is niet alleen QAnon die mensen misleidt.

De afgelopen maanden hebben overal ter wereld massale protesten tegen vaccins en Covid-19-maatregelen plaatsgevonden, vaak gebaseerd op valse en misleidende beweringen die op sociale media werden omarmd. Incidenten met desinformatie waren ook gericht op de Black Lives Matter-beweging, de uitrol van 5G-technologie en zelfs tragische gebeurtenissen zoals de explosie in de haven van Beiroet in 2020.

Op de site van Bellingcat staat een (Engelstalige) handleiding die helpt bij herkennen van misinformatie op sociale media.