Beverwedstrijd

De Beverwedstrijd is bedoeld om spelenderwijs te ontdekken of leerlingen interesse en/of talent hebben voor informatica en computational thinking. Meedoen is gratis en de vragen kunnen bovendien zonder leren of voorbereiding gemaakt worden. Leerlingen van groep 3 tot en met de zesde klas van het VWO maken tijdens de Beverweek een set opgaven die in het teken staan van verschillende onderwerpen binnen de informatica en computational thinking. Zij krijgen hier 45 minuten de tijd voor. Omdat er voor verschillende leeftijden een groep is zijn de vragen altijd op niveau.

Kortom, het is een wedstrijd voor iedere leerling in het funderend onderwijs!

Basisschool

Er zijn een aantal groepen om mee te doen, groep 3-4, 5-6 en 7-8.

Voortgezet onderwijs

In het voorgezet onderwijs zijn er, net als in op de basisschool drie groepen. Klas 1-2, 3-4 en 5-6. Iedere groep/klas krijgt drie sets van vijf vragen (behalve de 3-4 groep, voor hen heeft elke set drie opgaven). De drie sets zoals gezegd hebben elk hun eigen moeilijkheidsniveau: makkelijk, gemiddeld en moeilijk.

Hoe kunnen mijn leerlingen meedoen?

Iedereen uit groep 3 tot 8 en het voortgezet onderwijs kan meedoen. Hiervoor moet er wel iemand als coördinator optreden: iemand die de leerlingen aanmeldt, een computerlokaal regelt, wachtwoorden uitdeelt, waarneemt en bijvoorbeeld de resultaten weer uitdeelt. Dit is compleet kosteloos. Voor het aanmelden kunt u naar deze website gaan. Met onderstaande oefenopgaves kun je tot slot oefenen.

Voorbeeld opgave klas 1-2 voortgezet onderwijs

Onderstaande opgave is een voorbeeldopgave van de Beverwedstrijd. Het betreft hier een makkelijke vraag voor leerlingen uit klas 1-2 van het voortgezet onderwijs.

Twee vrienden Anna en Bob zoeken schatten, kleine doosjes, verborgen in het landschap (bekijk het plaatje). Er zijn twee schatten verstopt. Anna is op zoek naar schat 1, Bob is op zoek naar schat 2. Beide hebben ze een app op hun telefoon die de richting naar de schat aangeeft (zie plaatje). We weten niet welk plaatje bij wie hoort. Wel weten we dat ze beide op dezelfde plek staan.

2015-CZ-04-NL-1
Speelveld

Onderstaande antwoorden kun je gebruiken voor bovenstaande vraag.

Waar staan Anna en Bob? 

Het juiste antwoord is 

Zie de afbeelding hieronder voor uitleg over het juiste antwoord. Je moet op zoek gaan naar de plek van waaruit de twee pijlen van de navigatie elk naar een schat (doos 1 en 2) wijzen.

Voorbeeldopgave klas 5-6 voortgezet onderwijs

Anna en Bram sturen elkaar berichten die ze op een speciale manier hebben vervormd zodat niemand anders ze kan lezen. Hieronder zie je hoe ze dit doen, met het woord BEVERS als voorbeeld.

2015-BE-04b-NL-1

Het woord BEVERS wordt dus omgezet naar FWFCTS.

Bram heeft zojuist het bericht PUTNS ontvangen van Anna. Welk woord heeft Anna hem gestuurd?

  • Fruit
  • Hallo
  • Storm (juiste antwoord)
  • Water