Vakvereniging i&i heeft het beheer gekregen over BJOC.nl. Dé Nederlandstalige versie van The Beauty and Joy of Computing. Met veel trots presenteren wij u de Schoonheid en Vreugde van programmeren

Intro van the Beauty and Joy of Computing

Computers en het gebruik ervan heeft de wereld ingrijpend veranderd. Het is een prachtige en nieuwe manier contacten te leggen, te ontwerpen, te onderzoeken, te spelen, te creëren. Het gebruik van een computer alleen is echter maar een klein deel van het plaatje. De echte transformerende en versterkende ervaring komt wanneer men leert hoe de computer te programmeren en om ideeën te vertalen in code. Deze cursus leert leerlingen hoe ze precies dat kunnen doen, met behulp van Snap! (gebaseerd op Scratch). De taal is grafisch. Er wordt geen code geschreven maar met blokken gesleept. Deze blokken zijn de letterlijke bouwstenen van de taal.

De cursus Schoonheid en Vreugde van Programmeren

Deze cursus is veel meer dan alleen maar leren programmeren. We richten ons op enkele van de Grote Ideeën van de informatica, zoals abstractie, ontwerp, recursie, simulaties en de grenzen van informatica. We bespreken een aantla prachtige toepassingen van informatica die de wereld hebben veranderd en praten over de geschiedenis van informatica. Ook wordt er in de cursus expliciet stilgestaan bij de toekomst. In de hele cursus wordt de nadruk gelegd op relevantie: relevantie voor de leerling én voor de maatschappij. Zo is het eindproject volledig door de studenten zelf te kiezen over een onderwerp dat hen het meest interesseert. Het overkoepelende thema is om leerlinge kennis te laten maken met de schoonheid en het plezier van informatica. We zijn vooral enthousiast over het feit dat we informatica (via deze cursus) naar traditioneel ondervertegenwoordigde groepen in de informatica kunnen brengen, d.w.z. vrouwen en etnische minderheden.

Op de website Schoonheid en Vreugde van programmeren – BJOC.nl vind je de cursus en kun je direct aan de slag! Kijk ook eens naar onze curriculumpagina voor een totaaloverzicht van al het materiaal!

Hoofdstukken

Schoonheid en Vreugde van Programmeren landingspagina
Schoonheid en Vreugde van Programmeren landingspagina