Blown to Bits

Druk 2 is uit!

Met plezier heb ik delen uit druk 1 gebruikt in de lessen. Het geeft een goede en onderbouwde inkijk op de invloed van technologie op ons leven, ons geluk en onze vrijheden. Werd er in druk 1 nog een voorbeeld genoemd om een telefoon te lokaliseren met verschillende zendmasten omdat de technologie van Find my nog niet was uitgevonden. In druk 2 komen privacy en de gevolgen van technologie nog beter tot zijn recht. De explosie van digitale technologie heeft alles opgeblazen – en de explosie heeft nieuwe uitdagingen en kansen opgeleverd. Deze tweede editie van Blown to Bits levert de kennis die je nodig hebt om meer controle over je informatieomgeving te krijgen en te gedijen in een wereld die eraan komt, of je het nu leuk vindt of niet.

Technologie die een explosie veroorzaakt? Zie het als een verschil tussen piramidebouwers en informatiedelers. De eerste deelt een steen en zit met twee kleine stenen. Materie kun je wel delen, maar in totaal blijft de hoeveelheid hetzelfde. Informatiedelers delen ook, maar in plaats van dat de hoeveelheid hetzelfde blijft, vindt er een verdubbeling plaats. Informatie delen was ‘vroeger’ voorbehouden tot de elite die kon lezen en schrijven. Met de opkomst van de boekdrukkunst, het massaal kunnen vermenigvuldigen van informatie, werd er al voor gewaarschuwd. Met de opkomst van digitale technologie zoals internet en social media is de invloed op onze wereld zo sterk veranderd dat er zelfs klokkenluiders bij bedrijven opstaan die geen producten verkopen. Facebook verkoopt advertenties, maar niet aan de gebruikers.

Hoofdstukken Blown to Bits

En, gratis te gebruiken!

Blown to Bits is volledig herzien met de laatste controverses over sociale media, ‘nepnieuws’, big data, bedreigingen uit cyberspace, privacy, kunstmatige intelligentie en machine learning, zelfrijdende auto’s, Internet of Things en nog veel meer… Digitale Geletterdheid is acuteler dan ooit! We schreven er al eens een visie Digitale Geletterheid in het onderwijs over.

Creative Commons License CC BY-NC-SA

Blown to Bits: Your Life, Liberty, and Happiness After the Digital Explosion, Second Edition, is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 License.