Op deze pagina vind je het totaaloverzicht van het kerncurriculum en een overzicht van de keuzethemas. De tekst hieronder komt intergraal van de SLO website.

Het examenprogramma​ informatica havo/vwo bestaat uit een aantal verplichte en een aantal keuzedomeinen. Het vaardighedendomein A is voor alle leerlingen. Hierin zijn, vergelijkbaar met de andere bètavakken, zowel algemene vaardigheden, wetenschappelijke vaardigheden als informatica-specifieke vaardigheden opgenomen. Vijf inhoudelijke domeinen, B t/m F, vormen samen met A het kernprogramma en zijn voor alle leerlingen verplicht. In een tabel hieronder staan de onderwerpen van ook deze vijf domeinen. Er zijn twaalf keuzedomeinen​ waar leerlingen of de school een keuze uit moeten maken. Een havoleerling moet twee van deze keuzethema’s doen, een vwo-leerling vier. Zowel een havo- als een vwo-leerling moet ten minste één keuzethema doen uit domein G t/m N en ten minste één keuzethema uit domein O t/m R. In de tweede tabel hieronder staan de onderwerpen van deze domeinen. Voor deze keuzedomeinen zijn voorbeeldmodules ontwikkeld. Deze modules zijn te vinden op de respository van i&i.

Via SLO.nl

Curriculumoverzicht met keuzethemas

OnderdeelHAVOVWO
Domein Averplichtverplicht
Domein B t/m Fverplichtverplicht
Domein G t/m N1 kiezenten minste 1 kiezen
Domein O t/m R1 kiezenten minste 1 kiezen
Keuzedomeinen24
Overzicht curriculum en keuzemogelijkheden

Verplicht domein

Het verplichte gedeelte wordt vormgegeven door de educatieve uitgeverijen Informatica-actief.nl, Instruct (fundament) en VO-content (Enigma). Hieronder staat een overzicht met de verplichte delen. Deze zijn geschreven door eerdergenoemde uitgeverijen.

DomeinOnderwerp
AVaardigheden
BGrondslagen
CInformatie
DProgrammeren
EArchitectuur
FInteractie
Overzicht kernprogramma met links naar SLO

Keuzethemas

Hieronder staat een tabel met alle keuzes. In eerder genoemde tabel vind je welke keuzes er voor liggen. Het strekt de aanbeveling om het materiaal eerst zelf te doorlopen voordat het aan leerlingen wordt aangeboden. Bij een aantal keuzes is specifieke software nodig.

ThemaTitelKeuzethemaBeschrijvinghavoVWO
GAlgoritmiek, berekenbaarheid en logicaAlgoritmiekZijn computers eigenlijk wel altijd zo snel?55, 6
HDatabasesDatabasesHoe maak je een efficiënte database?55, 6
ICognitive computingVolgt
JProgrammeerparadigma’sGames maken en ervaren Functioneel ProgrammerenHoe maak je een aantrekkelijke game. Oplossingen zoeken op een andere manier4, 55, 6
KComputerarchitectuurVolgt
LNetwerkenInternet of ThingsMaak je eigen Internet of Things55, 6
MPhysical computingPhysical ComputingMaak de wereld slimmer om je heen55, 6
NSecuritySecurityEen ris door digitale (schijn)veiligheid55, 6
OUsabilityUsabilityHoe maak je iets gebruiksvriendelijk?55, 6
PUser experienceUser Experience Gaming
Games maken en ervaren
Hoe ontwerp je zelf een gebruiksvriendelijke app?4, 54, 5, 6
QMaatschappelijke en individuele invloed van informaticaMaatschappelijke en individuele invloed van informaticaWat zijn de gevolgen van de ontwikkeling van de computer en de maatschappij?4, 54, 5, 6
RComputational scienceModellerenHoe voorspel je het verloop van een pandemie?55, 6
Overzicht keuzethemas

Voorbeeld PTA

Er volgen een aantal voorbeeld PTA’s voor een dekkend curriculum.