De Creatieve Code

De Creatieve Code zet programmeren in als een creatieve tool en is tegelijkertijd een actieve manier om meer over kunst te weten te komen.
Leerlingen leren bovendien kritisch te kijken naar technologie door er zelf mee aan de slag te gaan. Samen met kunstenaars die code gebruiken als artistiek materiaal, heeft MU Play&Learn verschillende leerlijnen ontwikkeld voor bovenbouw in het primair onderwijs tot onderbouw in het voortgezet onderwijs.
Leerlingen en docenten kunnen aan De Creatieve Code beginnen zonder voorkennis van programmeren of ICT. Voor de eerste unplugged lessen heb je zelfs geen computer nodig! Daarna loopt het niveau geleidelijk op.

Met genoeg creatieve ambitie groei je samen met je klas uit tot een echte codekunstenaar. 
IntroKunst & computational thinking
BasisProgrammeren met blokken
GevorderdVan instructie naar interactie
ExpertKritische reflectie en code creatie 
Elk niveau biedt volledig uitgewerkte klassikale en individuele lessen plus aanvullende lessuggesties. Elk niveau kun je verrijken met workshops en kunstwerken voor in de klas. Begin er bijvoorbeeld mee om de klas te inspireren of eindig er juist mee om de geleerde kennis op een creatieve wijze werkbaar te maken. 

MU [Hybrid Art House] is een huis voor hybride kunst in Eindhoven (Strijp-S), waarin de kunst letterlijk en figuurlijk centraal staat. MU onderzoekt met haar kunstenaars en publiek wat kunst zou kunnen zijn. Samen reflecteren we kritisch op kunst, technologie en hoe we ons daartoe als mens verhouden. Dat kan vele vormen en disciplines aannemen. Daarom is MU hybride: MU kijkt verder dan disciplines, is speculatief en schuwt het experiment niet. 

De Creatieve Code is ontstaan vanuit een artistiek vacuüm in het educatieve kunstenlandschap.
Wanneer codekunstenaars vanuit MU Play&Learn naar scholen gingen, constateerden zij vaak dat scholen achterliepen op het gebied van digitale vaardigheden en basiskennis van programmeren. De Creatieve Code verbindt deze vaardigheden aan creativiteit en werkt vanuit het ecosysteem van de school. Door te inventariseren welke lessen docenten zelf uit kunnen voeren en de culturele omgeving in kaart te brengen, helpt De Creatieve Code scholen hun ambities om te zetten in een duidelijk plan van aanpak. De lessen, workshops en kunstinstallaties zijn hierin concrete bouwstenen waar scholen mee kunnen werken.