Digitaal in Balans

Wat is digitale balans?
Tijdens de week van de mediawijsheid in 2020 werd digitaal in balans gelanceerd.
Wellicht interessant hier leerlingen eens op te wijzen, wellicht ook goed voor ene volwassen zelftest.
Digitale balans gaat over het zó indelen van je tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media, zoals smartphones, laptops, tablets en games. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders, en je kunt het beste zelf bepalen wat goed voor je is.

Om hierbij te helpen brengen we met het Digitale Balans Model in beeld wat er nodig is om gezond door het leven te gaan.

Het model is ontwikkeld door Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut, en werkt als een spiegel. Door je eigen gezondheid op drie vlakken te beoordelen, kun je bepalen hoe deze balans bij jou is. Bekijk het model met de thema’s die in de banner staan.

Hoe werkt digitale balans?
Vraag jij je af hoe een (digitaal) gezonde week eruitziet? Kijk dan of de onderstaande drie aspecten van jouw gezondheid in balans zijn.
Je lichamelijke gezondheid: Slaap je voldoende? Beweeg je voldoende? En zit je niet te veel stil?
Je mentale gezondheid: Zorg voor voldoende inspanning, maar ook voor ontspanning. Heb je het gevoel dat je iets gepresteerd hebt deze week, of kon je je ergens volledig op focussen? En maak je daarnaast tijd en ruimte voor ontspanning? Doe je wel eens helemaal niks?
Je sociale gezondheid: Hoe zijn je relaties met anderen? Neem je voldoende tijd voor jezelf?

Een belangrijke voorwaarde om je eigen (digitale) balans goed in te richten, is dat je de vrijheid hebt om deze keuzes te kunnen maken. Dat je bijvoorbeeld toegang hebt tot internet, of voldoende tijd hebt om met vrienden door te brengen.