Hoe organiseer je het vak informatica op school?

Met docenten en schoolleiders bespreken we ervaringen met sterk gedifferentieerd informatica-onderwijs, badges en leerlijnen. Wat biedt dit de leerlingen, wat vraagt dit van docenten en de organisatie op de school. Met schoolleiders bespreken we hoe je het vak informatica in verschillende vormen kunt aanbieden in het licht van het tekort aan docenten.

Er zijn twee parallelle sessies, voor docenten en voor schoolleiders.
<br>
<i> klik op balk voor volledig artikel)</i>

Het programma voor schoolleiders én docenten bestaat uit:

  1. een aantal presentaties, met uitgebreide mogelijkheden voor interactie; en na de maaltijd,
  2. een informatiemarkt met uitgebreide mogelijkheden voor netwerken met personen en organisaties die scholen en informaticadocenten op allerlei manieren ondersteunen.

Kortom het is een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier het informatica-onderwijs op uw school een mooie start of een flinke boost te geven en om waardevolle contacten te leggen die u verder helpen! 

Programma 14 oktober:
15.30 uur ontvangst
16.00 tot 18.00 uur keuze uit workshops

Schoolleiders:  keuze uit workshops voor schoolleiders

  • Ivar Troost (Co-Teach) – over het Co-Teach project (https://www.co-teach.nl), om het vak informatica aan te bieden als je (nog) geen docent hebt?
  • Hüseyin Asma (Directeur Metis Montessori Lyceum) – over de ontwikkeling van informatica en de Coderclass (www.coderclass.nl) op het Metis; wat is ervoor nodig om dit aan te bieden, en welke kansen biedt informatica voor de school?
  • Jasper Dukers (vakdidacticus Informatica – UvA lerarenopleiding), over de mogelijkheden voor binnen de lerarenopleidingen

Docenten: keuze uit workshops voor docenten

  • docenten en leerlingen van het Metis Montessori Lyceum vertellen en delen ervaringen over de lessen aan 
  • leerlingen vertellen over hun ervaringen.

18.00 uur diner
19.30 uur afscheid van Eelco Dijkstra en kennismaking Jasper Dukers
20.00 uur borrel
20.30  uur einde

U kunt zich hier aanmelden en aangeven of u een gedeelte of het gehele programma aanwezig bent.

Aanvullende informatie:
Co-Teach (https://www.co-teach.nl) is een initiatief van de VO-raad, SLO, VSNU, i&i (de vereniging voor docenten informatica en Digitale Geletterdheid), NL-Digital (koepel van ICT-bedrijven), met als doel om het vak informatica op veel meer scholen aan te kunnen bieden, ook als de school (nog) geen informaticadocent heeft. Belangrijke middelen hiervoor zijn onder meer onderwijs op afstand en het inzetten van experts uit de praktijk als gastdocenten.

Het Metis Montessori Lyceum werkt al ruim 10 jaar aan vernieuwend informatica-onderwijs. ICT in de Wolken is (https://www.ictindewolken.nl), een initiatief van meerdere scholen in Amsterdam, was een eerste belangrijke stap tot vernieuwing en verdieping van dit onderwijs in de bovenbouw. Sinds 2016 is de Coderclass ( https://coderclass.nl) van start gegaan in de onderbouw. De school heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze stappen, maar deze zijn ook belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de school. Daarnaast zet de school zich in voor het enthousiasmeren van leerlingen in het basisonderwijs voor informatica en Digitale Geletterdheid.