Hoe praat je met kinderen en jongeren over AI?

Hier wat gesprekstips.

Eerst wat info

De gesprekstips

1. De voor- en nadelen 
Kinderen en jongeren gebruiken AI, via allerlei toepassingen. Maar nog steeds is het nodig uit te leggen wat AI precies doet. Heb het over de voor- en nadelen. https://lnkd.in/emjb-NYv.
Verder:
* De Nationale AI-cursus Junior: https://lnkd.in/eStsDj3f
* De Dikke Data Show: https://lnkd.in/ey6j43t7
* Making sense of AI: https://lnkd.in/efQvyk3Y

2. Probeer het uit 
Probeer samen toepassingen uit. De VRT tipt deze: https://lnkd.in/ejpCd5fb
Dan kun je er ook meteen ook samen over praten. Kritisch. Over thema’s als:

3. Duurzaamheid 
Een zoekvraag of zoekopdracht die een groot taalmodel zoals GPT4 uitvoert, kost veel meer energie dan een zoekopdracht via een gewone zoekmachine. https://lnkd.in/e3Zi5hhA

4. Bias 
De data waarmee de modellen zijn getraind, kunnen vooroordelen en verkeerde veronderstellingen bevatten, net zoals dat in het echte leven ook gebeurt.  
* Voorbeelden van bias: https://lnkd.in/ewUJEJRG
* De documentaire Coded Bias https://lnkd.in/eYqvZ8c2
* Cathy O’Neill: https://lnkd.in/e739B3rK

5. AI-bagger
Spieken is van alle tijden. Werk overschrijven ook. ChatGPT genereert teksten die kunnen worden ingeleverd, als huiswerk. Toch: AI-teksten bevatten maar al te vaak feitelijke onjuistheden, soms zelfs klinkklare onzin, gepresenteerd als serieuze informatie. Wijs kinderen en jongeren daarop.
  .
6. De makers en hun belangen 
Intelligente systemen zouden ons ‘inhalen’, ‘verslaan’ of ‘vervangen’. Voor een groot deel wakkeren ontwikkelaars van AI deze taal aan. Daar hebben ze (commercieel) belang bij. Siri Beerends legt dat keer op keer bloot. https://lnkd.in/eybwJnGm

7. Ethiek 
AI maakt offers. Denk aan de mensen in Kenia die voor een hongerloon generatieve AI-systemen filteren – en er trauma’s aan overhouden: https://lnkd.in/eaJCR5nc. Vraag kinderen en jongeren: stel dat jij AI zou ontwikkelen, wat zou je wel doen, wat zou je niet doen? Wat is in jouw ogen het goede?
* MIT-workshop: https://lnkd.in/enT7zdZt
* De Nationale cursus AI en ethiek: https://lnkd.in/e8fAUEDv

Heb jij meer tips? Voeg ze gerust toe aan het LinkedIn profiel van Remco Pijpers.