Jupyter Book en Jupyter Notebook

i&i organiseert op maandag 26 juni en 3 juli van  15:30 tot 17:30 uur een tweetal online bijeenkomsten  over Jupyter Book en Jupyter Notebook. We gaan dit platform ook gebruiken voor de open leermaterialen van keuzethemas.nl. Keuzethemas.nl is de invulling van de informatica-keuzedomeinen.

Aanmelding gesloten-, toch meedoen? De link kun je hier vinden. http://bit.ly/ieni-juypter.

i&i organiseert op maandag 26 juni en 3 juli van 15:30 tot 17:30 uur een tweetal online bijeenkomsten over Jupyter Book en Jupyter Notebook. We gaan dit platform ook gebruiken voor de open leermaterialen van keuzethemas.nl. Keuzethemas.nl is de invulling van de informatica-keuzedomeinen.

Als voorbeeld-keuzethema gebruiken we weer Database met SQL (via SQLite). In deze bijeenkomsten leer je hoe je een Jupyter Notebook (via Basthon) gebruikt, aanpast en publiceert. Je leert hoe je de open leermaterialen in Jupyter Book-formaat kunt aanpassen voor je eigen leerlingen. Door het gebruik van versiebeheer met GitHub kun je de aansluiting met het bestaande materiaal bewaren, zodat je verbeteringen daarin eenvoudig in je aangepaste versie kunt verwerken.

Deze bijeenkomsten zijn een vervolg op en een verdieping van de de sessie op de i&i conferentie op 13 april. Zie ook https://eelcodijkstra.github.io/db-basthon/

Ook voor deelnemers die die sessie gemist hebben zijn deze bijeenkomsten goed te volgen.

Aanmelden is kosteloos, ook voor niet-leden. Wil je lid worden? Klik dan hier.

Wat is het verschil tussen Jupyter Notebook en Book?

Jupyter Notebook is een interactieve ontwikkelingsomgeving waarin je code kunt schrijven, uitvoeren en documenteren. Het is bedoeld voor het experimenteren met code, het uitvoeren van analyses en het creëren van presentaties of rapporten. Een Notebook bestaat uit cellen waarin je code kunt schrijven en uitvoeren, evenals cellen met opgemaakte tekst (met figuren, formules, enz.) voor uitleg en documentatie. Het is ontworpen als een enkel document met een lineaire volgorde van cellen, waarbij je stap voor stap door de code kunt werken.

Voor het informatica-onderwijs biedt Notebook, door de combinatie van opgemaakte tekst en uitvoerbare code, de mogelijkheid van interactief lesmateriaal. De code-cellen kunnen daarbij variëren van complete voorbeelden tot lege cellen die de leerlingen zelf moeten invullen, met alle mogelijke scaffolding-tussenstappen.

Jupyter Book is een hulpmiddel waarmee je meerdere Jupyter Notebooks en andere inhoud kunt bundelen en publiceren als een (online) boek of documentatie. Met Jupyter Book kun je een collectie van Jupyter Notebooks, tekstbestanden en andere bestanden samenstellen en deze organiseren in een samenhangende structuur, vergelijkbaar met een boek. Hierdoor kun je een meer gestructureerde en samenhangende presentatie van je werk maken, met hoofdstukken, secties en overzichtsdocumenten. Het is handig voor het maken van handleidingen, documentatie, lesmateriaal en andere vormen van geschreven inhoud die gebaseerd zijn op Jupyter Notebooks.

Aanmelding gesloten-, toch meedoen? De link kun je hier vinden. http://bit.ly/ieni-juypter.