Nederlands jeugdinstituut, mediaopvoeding

Aandacht voor media hoort bij de dagelijkse opvoeding van kinderen. Al vanaf het eerste moment dat een kind naar een scherm kijkt. Met mediaopvoeding leren kinderen om bewust, veilig en gezond om te gaan met media. Denk aan apps, websites, games, tv en films. Het is een taak van ouders en van iedereen die kinderen begeleidt. Het kan problemen voorkomen. Kinderen worden bijvoorbeeld online gepest, gamen te lang en te veel of kunnen nepnieuws niet onderscheiden van echt nieuws.

Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut vindt u antwoord op vragen als:
– Hoe vul ik mijn voorbeeldfunctie in?
– Hoe pak ik mediaopvoeding binnen mijn organisatie aan?
– Hoe praat ik met ouders over mediagebruik?
– Hoe kan ik media effectief inzetten in mijn werk?
– Hoe moet ik online pesten aanpakken?

Toolbox Mediaopvoeding
Zowel ouders als beroepskrachten hebben veel vragen over het mediagebruik van kinderen. Om professionals die werken met ouders te ondersteunen bij het mediawijs maken van kinderen ontwikkelde het Nederlands Jeugdinstituut de Toolbox Mediaopvoeding. (https://www.nji.nl/mediaopvoeding/toolbox)

Wellicht ook een goed om naar de quiz (tip: bekijk eerst de website) te gaan.
“Wat weet jij van het mediagebruik van kinderen en jongeren?”