Prestatiedruk bij kinderen, het recht om te falen

Op 18 november 2021 verzorgde onderzoeker, psycholoog en onderwijskundige Bert Wienen de tiende Mulock Houwer-lezing, getiteld Nieuw kinderrecht: het recht om te falen. De lezing staat in het teken van de prestatiesamenleving die maakt dat jongeren zich als het ware gedwongen voelen om te werken aan de beste versie van zichzelf. Met zijn betoog over kinderarbeid in Nederland van de 21e eeuw en hoe we die afschaffen, treedt Wienen in de voetsporen van zijn markante voorganger Mulock Houwer.

Bert Wienen is als onderzoeker, psycholoog en onderwijskundige verbonden aan het lectoraat Jeugd van de hogeschool Windesheim. Hij belicht zijn onderwerp met verwijzing naar de ideeën van Mulock Houwer. Hoe ziet de rol van het kind, de ouders en de overheid eruit, nu de samenleving is veranderd in een prestatiesamenleving en de maakbaarheid van het individu de norm lijkt te zijn geworden? Hoe ziet kinderarbeid eruit anno 2021?

Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985) was een invloedrijke doener en denker. Hij speelde een grote rol in de geschiedenis van de kinderbescherming en de jeugdzorg en had veel aandacht voor het kind en zijn sociale omgeving.

Actueel omdat Bert Wienen ook zijn twijfels uit over het bekend maken van cijfers via bijvoorbeeld Magister.