Scholieren noemden onder andere regelmatig nepmails met ransomware te ontvangen waarin ze verleid worden op een link te klikken. Ook liepen leerlingen na een aanval op hun school een achterstand op vanwege het niet beschikbaar zijn van huiswerkopdrachten en oefenopgaven. Scholieren liggen ‘dubbel’ onder vuur; niet alleen lopen ze thuis een risico, maar scholieren brengen hun ‘privé kwetsbaarheid ook mee naar school.
Bron: uitslag van poll ingevuld door 2.086 scholieren op scholieren.com
In het onderwijs worden steeds meer apparaten gebruikt, of het nu gaat om leerlingen die hun eigen apparaten meenemen voor projecten of het maken van aantekeningen of om medewerkers die laptops en tablets meenemen. Instellingen zijn een schatkamer van persoonlijke informatie, van namen en adressen van leerlingen en studenten tot financiële gegevens. Scholieren realiseren zich goed dat ze slachtoffer kunnen worden van bijvoorbeeld phishingmail en dat een cyberaanval grote gevolgen voor hun school heeft.
“Mijn school weet zo veel over mij, ik wordt er gewoon een beetje bang van als ik erover nadenk wat er allemaal met die informatie kan gebeuren als mijn school wordt geraakt door een DDoS-aanval.” – leerling havo 3
Hackers gebruiken informatie scholieren voor identeitsfraude
De belangrijkste reden voor hackers om scholen als doelwit kiezen, is dat zij persoonlijke informatie van leerlingen willen bemachtigen. Criminelen houden deze informatie een tijd vast en maken plannen voor identiteitsdiefstal in de komende jaren. Dit betekent dat het een aantal jaar kan duren voordat slachtoffers zich realiseren dat er iets mis is. De angst van leerlingen is dus zeker niet ongegrond.
Digitale veiligheid verbeteren
Het goede nieuws is dat scholen iets kunnen doen. In de whitepaper: ‘IT-security in onderwijs: in 7 stappen naar een hoger plan’ behandelen we zeven zaken die elke onderwijsinstelling al direct kan oppakken. Deze aanbevelingen hebben betrekking op het op orde brengen van de basis, het verbeteren van security met enkele fundamentele zaken, maar ook de organisatorische kant van het verhaal, inclusief de gebruikers.
Download de whitepaper en ga direct aan de slag met je security.
Dit artikel isovergenomen van SLBdiensten ( https://www.slbdiensten.nl/nieuws-overzicht/scholieren-doelwit-voor-identiteitsdiefstal/)