Slimme computers bij Online Masters

Online Masters is een gratis lesprogramma over de digitale wereld geschikt voor groep 7-8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De lessen zijn voorzien van een concrete handleiding en door elke docent te geven. Aan de hand van interactieve opdrachten en discussievragen gaan leerlingen aan de slag met deze nieuwe technologische ontwikkeling.Zo  wordt er gekeken naar wat  een computer beter kan dan een mens, of een slimme robot ook een echte vriend is en gediscussieerd over deepfake? Het is de bedoeling leerlingen aan het denken te zetten over de kansen, uitdagingen en aandachtspunten van Kunstmatige Intelligentie.

Online Masters logo met robot hand en mensen hand
Online Masters, leg het contact.

In Online Masters staan 4 thema’s centraal; de digitale wereld, creatieve online vaardigheden, online veiligheid en sociale skills online. In dit lesprogramma nemen verschillende Masters (experts) uit het vak leerlingen via interactieve opdrachten mee in hun wereld. Hún kennis en kunde laat leerlingen vaardiger en veiliger online gaan én helpt ze hun eígen talent te ontdekken, te ontwikkelen en te versterken.

Opzet en Opbouw

Online Masters bestaat uit 4 modules: Digital Master, Creative Master, Safe Master en Social Master. In elke module staan één of meerdere masters uit het vak centraal. Deze deskundigen nemen de leerlingen steeds in een lesuur mee in hun inspirerende wereld.

Digital Master duikt met de les Vroeger, nu en in de toekomst in de ontwikkelingen uit dit digitale tijdperk en hoe deze het leven van mensen en de samenleving beïnvloeden. Wie is er slimmer: jij of je koelkast? Nu win jij het nog, maar de apparaten in je huis worden steeds intelligenter: 3D-geprinte huisdieren om je gezelschap te houden, robots die je plaats in kunnen nemen op een feestje, boxen die op commando je favoriete muziek draaien. In de toekomst nemen deze creatieve digitale toepassingen alleen maar toe, zodat elk apparaat straks precies weet wat jij wil! Fijn toch? Of niet?

Creative Master biedt zes uitdagende lessen: Programmeren, Robotica, Vloggen, Verhalen vertellen, Design en Virtual Reality. Hiermee ontdekken en ontwikkelen jouw leerlingen creatieve online vaardigheden.

Safe Master – de naam zegt het al – richt zich op online veiligheid. De lessen Persoonsgegevens & privacy, Digitale voetafdruk en Hack-check nemen de leerlingen mee in de wereld van privacy, hackers, sterke wachtwoorden, phishing, openbare wifi , veilig downloaden en de beveiliging van apparaten en sociale media-accounts.

Social Master focust op Nepnieuws en Bewust gamen. En in de les (a)Sociaal? staat de rol van groepsdruk en sociale media op het online en offline leven centraal. Weten jouw leerlingen hoe zij echt nieuws van nepnieuws kunnen onderscheiden? Dat is niet altijd makkelijk, maar door de juiste vragen te stellen kom je een heel eind!

Online Masters is ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van Netwerk Mediawijsheid en ECP/veiliginternetten.nl