Najaarsconferentie 2024 – Een verslag

Onderstaand verslag is geschreven door één van onze leden en geeft diens persoonlijke ervaring weer. Het weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de visie van het bestuur van i&i. Heb je zelf ook een verslag of reactie? Neem contact op via [email protected].

Kerndoelen en meisjes centraal op i&i conferentie

Door Jan Lepeltak – komenskypost.nl

De vakvereniging i&i hield op 7 november haar jaarlijkse conferentie. Er is duidelijk beweging waar te nemen in onderwijs-informaticaland. In een volle zaal die bestond uit informaticadocenten, opleiders en studenten werden diverse thema’s besproken. Wat opviel was dat het aantal vrouwelijke deelnemers weliswaar nog in de minderheid was maar in vergelijking met vorige jaren duidelijk aan het groeien is. Jammer dat Kennisnet op dezelfde dag een evenement organiseerde over AI en onderwijs. Geen kwade opzet, bleek bij navraag, maar wel een foutje. Zal niet meer gebeuren.
Jacqueline Nijenhuis-Voogt is de nieuwe voorzitter van I&I en is vakdidacticus Informatica aan de Radboud Universiteit en docent informatica in het voortgezet onderwijs. Zij volgt Ramon Moorlag op na bijna 10 jaar actief voorzitterschap en schetste de nieuw bestuursplannen, zoals van elkaar leren door het vormen van netwerken en startende docenten bijstaan.

Programmeren voor iedereen

De aftrap van de conferentie werd verricht door Felienne Hermans, hoogleraar didactiek en informatica aan de VU en docent in het VO. In haar presentatie was haar belangrijkste stelling dat iedereen moet leren programmeren al is het soms maar een beetje. In de onderbouw van het basisonderwijs is het natuurlijk een ander verhaal dan bij een eindexamenvak. Het goede nieuws is volgens haar dat programmeren ook een plek heeft gekregen in de kerndoelen informatica. Het slechte nieuws is dat er mensen zijn die beweren dat je niet hoeft te leren programmeren, want met AI en ChatGPT (staat voor Chat Generative Pre-trained Transformer) wordt het voor je gedaan. Onzin natuurlijk. Alsof men je vraagt: “Waarom train je om de marathon te lopen, je kunt toch gewoon de auto pakken!” Doel is onder andere inzicht krijgen in systemen en materialen. Wanneer je bijvoorbeeld kleding wilt maken zul je eerste moeten weten wat het maken en ontwerpen van kleren inhoudt. Welke materialen je waarvoor kunt gebruiken enzovoort. Kleding maken is vooral een vrouwen/meisjes-zaak.

Felienne is overigens zelf een enthousiaste breister en een heel goede programmeur. Dat geldt ook voor lessen waarin vooral jongens stoer leren programmeren. Meisjes voelen zich niet prettig als ze gezien worden als een nerd. Inmiddels zijn er programmeertalen zoals Scratch (opvolger van Logo van Seymour Papert en verder ontwikkeld door Mitchel Resnick) en Hedy van Felienne Hermans.

Door een programma te schrijven waarmee je met een programmeerbare naaimachine leuke teksten en patronen op T-shirts kunt borduren wordt programmeren (ook vaak ‘coding’ genoemd) een stuk aantrekkelijker voor grote groepen meisjes. Felienne gaf sinds 2013 programmeerles aan scholieren. Wat ook bij sommige jongens niet in de smaak viel: “Ik kom nooit meer terug in deze stomme les”. Lessen die nog aan elkaar hingen van commando’s en ‘errors’. Ze ontwikkelde zelf een taal die is gebaseerd op de manier waarop je leert lezen en schrijven. Als je iets fout doet geeft het programma uitleg en hints hoe het op te lossen. Inmiddels zijn versies van Hedy beschikbaar in meer dan zeventig talen.